Vervoer in Suriname
Rondreizen door Suriname is een avontuur op zich. Maar met auto, openbaar vervoer en vliegtuig kun je overal komen.
Suriname kent ruim 4.000 km aan wegen, waarvan ongeveer een kwart verhard is. Eigenlijk zit het wegennet van Suriname heel eenvoudig in elkaar: vanuit Paramaribo gaat er een weg naar het westen (naar Nickerie), een weg naar het oosten (naar Marowijne, en een weg het binnenland in.
Openbaar vervoer
Met het openbaar vervoer kun je heel Paramaribo doorreizen en kun je zelfs een heel eind het binnenland intrekken.
De bekendste (en leukste) busjes in Paramaribo zijn die van de Particuliere Lijnbus Organisatie. Deze kleine busjes zijn van particuliere eigenaars, voor een vast bedrag mag je instappen en zover meerijden als je wilt. Ik geniet altijd van de Caribische muziek die uit de speakers schalt. Bijna automatisch ga je tijdens het rijden meedeinen op de maat van de muziek. De busjes rijden vaste routes, van de buitenwijken van Paramaribo naar het centrum. Als je meewilt ga je gewoon langs de kant van de weg staan en steek je je hand uit.
De routes van de busjes zijn soms nogal ondoorgrondelijk, maar de chauffeurs zijn altijd behulpzaam. Als je ergens heenwilt met de bus, vraag gewoon aan een chauffeur in welke bus je moet stappen en het komt goed!
De busjes van de Particuliere Lijnbus Organisatie gaan ook naar bestemmingen buiten Paramaribo (zoals Lelydorp, Albina en Nickerie). Ik heb zelf tot nu toe alleen busjes genomen naar Lelydorp, maar ik verwacht dat de andere bestemmingen ook goed bereikbaar zijn.
Als je besluit om zelfstandig het binnenland in te gaan (uiteraard na het doen van voorbereidingen!) kun je ook met het openbaar vervoer. Bijna iedere morgen rond een uur of 09:00 (informeer van tevoren even) vertrekken vanaf de Saramaccastraat in Paramaribo een soort vrachtwagens die tot bus zijn omgebouwd richting het binnenland.
De jumbo’s (zoals iedereen ze noemt) stoppen in Brownsberg en Pokigron/Atjoni. Je zit er wel lang in (een uurtje of 5/6 naar Atjoni) en de reis is niet zeer comfortabel, maar ik heb er wel leuke contacten met locals aan overgehouden. Overigens zul je de busruimte niet alleen delen met medereizigers, maar ook met heel veel spullen die bestemd zijn voor de bewoners van het binnenland (van kippen en stoelen tot bier en brood – van alles). Je kunt met de jumbo’s wel leuke avonturen beleven!
Vanaf Atjoni zul je verder moeten reizen per korjaal.
Taxi
Reizen binnen Paramaribo (of vlak daarbuiten) is ook goed mogelijk met taxi’s. Auto’s met een taxibordje erop zul je weinig tegenkomen, net zomin als taximeters. Maar als je in de telefoongids kijkt (of op de bordjes die overal in Paramaribo aan lantaarnpalen hangen) vind je al snel telefoonnummers van taxibedrijven. Vaak is een taxi de snelste optie.
Auto huren
Als toerist kun je in principe een auto huren met je Nederlandse rijbewijs, hoewel je officieel een internationaal rijbewijs moet hebben. In Paramaribo zijn verschillende autoverhuurbedrijven. De duurste zijn de bekende autoverhuurbedrijven Avis en Hertz.
Houd er wel rekening mee dat autorijden in Suriname een aparte belevenis is. Allereerst rijdt men in Suriname links. Toch zit het stuur bij een groot deel van de auto’s net als in Nederland ook links (dus aan de verkeerde kant voor Suriname). Daarnaast zitten er veel gaten in het wegdek en wordt er soms flink hard gereden. Daar staat tegenover dat de meeste bestuurders heel vriendelijk zijn.
Vliegtuig
Wil je echt diep het binnenland intrekken dan zul je met een vliegtuig moeten gaan. Vanaf vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo vertrekken kleinere vliegtuigen richting het binnenland. Als je genoeg geld hebt kun je een vliegtuigje charteren, maar anders zal je vlucht waarschijnlijk deel uitmaken van een reis naar het binnenland die je geboekt hebt bij een van de reisbureaus in Paramaribo.
Let er trouwens wel op dat je maar heel weinig bagage kunt meenemen (zo’n 5 kilo), dus efficiënt inpakken is vereist!