Paramaribo
Paramaribo was ooit de parel van het Caribisch gebied. Tegenwoordig kunnen veel gebouwen in de stad wel een likje verf gebruiken. Toch is Paramaribo nog altijd een geweldige stad waar van alles te beleven is!
Paramaribo is de grootste (en enige echte) stad van Suriname. Het is onmogelijk om ALLE goede dingen van Paramaribo op een pagina te beschrijven, maar ik zal mijn best doen om een paar tips te geven.
De meeste reizigers zullen zich prima kunnen vermaken in het centrum van de honderden jaren oude stad. Maar ook buiten het centrum is van alles te zien en te doen.
Een openluchtmuseum
Eigenlijk is Paramaribo een groot openluchtmuseum. Overal zijn de sporen van de geschiedenis nog zichtbaar.
Paramaribo is in 1613 door twee Nederlanders gesticht, maar viel al snel in handen van Engeland. De Engelsen stichtten een andere hoofdstad voor Suriname: Thorarica (jep, vandaar de naam van het bekende hotel). In 1667 werd Suriname door de Nederlanders heroverd en werd Paramaribo weer de hoofdstad.
Paramaribo is ontstaan rond een belangrijk verdedigingswerk aan de Surinamerivier: fort Zeelandia. Fort Zeelandia heeft een roerige geschiedenis, maar staat nog altijd fier overeind in het centrum van de stad. Om het fort heen bouwden de Nederlanders hun huizen en gebouwen. De straatnamen in het centrum dragen tot op de dag van vandaag typisch Nederlandse namen als ‘Gravenstraat’, ‘Heerenstraat’ en ‘Domineestraat’.
De Nederlanders letten natuurlijk goed op hun centen. Het was heel duur om stenen voor de gebouwen uit Europa over te laten komen. Hout was in Suriname wel voldoende aanwezig. De meeste panden in het centrum (en trouwens ook veel daarbuiten) zijn dan ook van hout. Natuurlijk is dit erg brandgevaarlijk en de stad heeft dan ook regelmatig last gehad van grote stadsbranden. De oorspronkelijke houten gebouwen uit de zeventiende eeuw zijn daardoor verdwenen.
De belangrijkste overheidsgebouwen werden wel van steen gemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld het paleis van de gouverneur, het ministerie van Financiën, het Hof van Justitie en natuurlijk fort Zeelandia. Veel houten gebouwen kregen wel een bakstenen fundering. Deze stenen kwamen als ballast mee op de heenreis van veel zeilschepen uit Nederland (die op de terugweg vol zaten met handelswaar).
De meeste bezienswaardigheden in het centrum zijn op loopafstand van elkaar te vinden. Paramaribo is dan ook een ideale stad om te voet te verkennen. Het is ook mogelijk om fietsen te huren in de stad, maar persoonlijk zou ik dat niet aanraden: fietspaden zijn er niet en gezien de vele auto’s en de soms roekeloze rijstijl is fietsen niet zo veilig. Je zult dan ook weinig Surinamers op de fiets in Paramaribo aantreffen.
De oude stad: het centrum van Paramaribo
Rondlopen door Paramaribo heeft iets magisch. Je bevindt je in een typisch Caribische stad en er is veel te zien. Maar je beseft ook dat Paramaribo iets van zijn vroegere grandeur verloren heeft. Gelukkig is er nog genoeg te zien en hopelijk heeft de stad een hele mooie toekomst voor zich!
Het presidentieel paleis
Op een mooie locatie aan het Onafhankelijkheidsplein staat het presidentieel paleis. Vroeger was dit gebouw de woning van de Nederlandse gouverneur van Suriname. Het geheel gerenoveerde gebouw dateert uit 1730 en is zeer fotogeniek. Het is nog steeds in gebruik voor allerlei officiële gelegenheden.
Ik heb het geluk gehad dat ik een kijkje mocht nemen in het paleis en de paleistuin (iedereen kan trouwens in de paleistuin gluren via de naastgelegen Palmentuin). Inmiddels is het gebouw van binnen net zo mooi als van buiten en valt er veel te genieten!
Het Onafhankelijkheidsplein
Behalve het presidentieel paleis staan er nog meer historische gebouwen aan het Onafhankelijkheidsplein. Op het plein zelf zijn twee standbeelden te zien. Deze stellen twee belangrijke Surinaamse politici voor: Johan Adolf Pengel (de dikkere) en Jagernath Lachmon, die samen twee bevolkingsgroepen in Suriname politiek dichter bij elkaar brachten. Het gebouw met het witte torentje aan het Onafhankelijkheidsplein is het ministerie van Financiën, een in 1836 voltooid gebouw. Ernaast staat nog een stenen gebouw: het Hof van Justitie uit 1793.
Mensen die het niet erg vinden om zondag vroeg op te staan zou ik aanraden om op zondagmorgen heel vroeg naar het Onafhankelijkheidsplein te gaan. Daar valt een typisch Surinaams spektakel te zien: zangvogelwedstrijden. Zangvogels zijn een soort nationale sport voor Suriname. Het is geweldig om te zien hoe tientallen stoere Surinamers hun kleine zangvogeltjes liefkozend behandelen in de hoop dat ze mooi gaan fluiten.
De Palmentuin
Achter het presidentieel paleis bevindt zich de Palmentuin, een soort stadspark. Vroeger was dit de privétuin voor de gouverneur, maar inmiddels mag iedereen er in komen. Doe dit alleen niet als het donker is, vanwege de criminaliteit.
Waterkant
Een van de gezelligste plekken van Paramaribo is de waterkant, waar vroeger de zeilschepen uit Nederland aanmeerden. Het is er meestal een drukte van belang en er zijn veel lekkere eetstalletjes te vinden. Aan de Waterkant staan veel oude, houten gebouwen (waarvan sommige wel een opknapbeurt kunnen gebruiken en andere heel mooi onderhouden zijn). Het stenen gebouw aan de rivierzijde van de Waterkant is het Waaggebouw, waar vroeger de koloniale producten werden gewogen.
Vanaf de Waterkant heb je een mooi uitzicht op de Surinameriver. Als je goed kijkt zie je in het midden van het water een oud, roestig wrak liggen. Dat is de Goslar, een Duits schip dat in de Tweede Wereldoorlog door zijn Duitse bemanning tot zinken werd gebracht om te voorkomen dat het in Nederlandse handen viel. Niemand heeft in al die jaren de moeite genomen om het wrak te verwijderen (“het ligt toch niet in de weg?”)
Domineestraat
De Domineestraat is de bekendste winkelstraat van heel Suriname. Hier vind je warenhuizen, juweliers, muziekwinkels en alles wat je maar kan wensen. Dus mocht je zin hebben om te gaan winkelen dan moet je hier zijn.
Sint Petrus- en Pauluskathedraal
Aan de Gravenstraat vind je een grote houten kathedraal uit 1885. Kort geleden is deze kerk volledig gerestaureerd. Een kijkje in de kathedraal is zeker de moeite waard. Het gebouw kan op woensdagen en zaterdagen om 10 uur ‘s ochtends bezichtigd worden.
Fort Zeelandia
Fort Zeelandia, een militair verdedigingswerk uit de zeventiende eeuw, is misschien wel het bekendste gebouw van Paramaribo. In het fort is het Surinaams Museum gevestigd, waar je een mooie indruk kunt krijgen van de Surinaamse geschiedenis en bevolking. Naast het fort staan een paar mooie houten gebouwen: dit waren vroeger de officierswoningen.
Achter het fort staat een standbeeld van Koninging Wilhelmina. Vroeger stond dit standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein (dat toen nog Oranjeplein heette). Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 was een standbeeld van een Nederlandse koningin niet zo geschikt meer voor die locatie. Daarom kreeg Wilhelmina deze iets minder prominente plek toegewezen.
Het fort zelf bestaat uit diverse bastions, met namen als Middelburg, Veere en Zierikzee. Militair was het gebouw niet bijzonder succesvol, maar inmiddels huizen er schitterende tentoonstellingen.
Verder rondlopen in het centrum
In het centrum van Paramaribo is nog veel meer te zien. Er staan nog diverse historische kerken en gebouwen. Vanaf de Waterkant heb je een mooi uitzicht op de Jules Wijdenbosch-brug over de Surinamerivier (gebouwd onder de regering ….. Wijdenbosch).
In het verlengde van de Waterkant vind je ook de centrale markt: de grootste overdekte markt van het Caribisch gebied. Alleen daarom al een bezoekje waard.
Paramaribo buiten het centrum
Niet alleen het centrum van Paramaribo is de moeite waard, ook buiten het centrum zijn enkele plekken waar je geweest moet zijn!
Cultuurtuin
De Cultuurtuin, vroeger een testplaats om planten en gewassen te kweken, is inmiddels een mooi en groen recreatiegebied. Het ligt vlak buiten het centrum. Voetballiefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Andre Kamperveenstadion. Dierenliefhebbers zullen de enige dierentuin van Suriname niet willen overslaan: Paramaribo Zoo.
Toen de Cultuurtuin nog een plantage was werkten er vooral Javaanse contractarbeiders. Hun nazaten wonen nu nog steeds in de Cultuurtuin. Soms waan je je ineens in Indonesië als je rondloopt door het park.
Blauwgrond
Blauwgrond is een wijk in Noord-Paramaribo die vooral bekend staat om zijn vele Javaanse inwoners. Als je lekker Javaans wil eten raad ik je een bezoekje aan deze wijk zeker aan! Je vindt er heel veel heerlijke eettentjes.
Vind je deze pagina leuk?
Wat vind jij leuk aan Paramaribo?
Terug naar Suriname-Vakantiereis.nl