Fort Zeelandia
Een van de opvallende, stenen gebouwen in het centrum van Paramaribo is Fort Zeelandia. Dit trotse fort, dat ooit Suriname moest beschermen tegen buitenlandse aanvallen, is schitterend gerestaureerd en een bezoek eraan is verplichte kost voor iedereen die in Paramaribo komt.
Op het terrein voor het fort staan enkele prachtige, houten officiershuizen die een idee geven hoe Paramaribo er vroeger uit moet hebben gezien.
Fort Zeelandia in Paramaribo heeft een lange, bewogen geschiedenis. Tegenwoordig is het een museum en toeristische trekpleister, ooit was het een fier militair bolwerk, een gevangenis en het hoofdkwartier van een militair regime.
De huidige naam, Fort Zeelandia, doet niet vermoeden dat het geen Nederlanders waren die de grondslagen voor het fort hebben gelegd. Het waren Engelse kolonisten, die onder leiding van Sir Willoughby, het fort stichtten.
De Nederlanders hebben het fort later wel verder uitgebreid met enkele bastions, die kenmerkende namen dragen als Veere en Middelburg. De militaire effectiviteit van het fort aan de Surinamerivier is wel eens in twijfel getrokken. In 1712 konden Franse invallers met hun schepen de Surinamerivier langs het fort opvaren, zonder binnen het bereik te komen van de kanonnen van Fort Zeelandia.
Een van de gevolgen van de succesvolle inval van de fransen was de bouw van een nieuw fort, Fort Nieuw-Amsterdam, in Commewijne. Fort Zeelandia werd daarna vooral een magazijn en hoofdkwartier voor de legerleiding.

De binnenplaats van Fort Zeelandia.
In de jaren ’70 van de twintigste eeuw werd Fort Zeelandia ingericht als museum. Het Surinaams Museum, dat zijn intrek had genomen in het complex, kon echter niet lang blijven. In 1980 pleegde legerleider Desi Bouterse, samen met enkele anderen een militaire coup. Vanaf 1982 gebruikte Bouterse Fort Zeelandia als hoofdkwartier.
In Nederland is Fort Zeelandia vooral bekend door de gebeurtenissen die er in 1982 plaats hadden. Vijftien criticasters van het militaire regime dat de macht in Suriname had overgenomen werden er neergeschoten. Tegenwoordig staat deze gebeurtenis te boek als de Decembermoorden. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar in de muren van het fort.
In de jaren ’90 van de twintigste eeuw werd Fort Zeelandia opnieuw gerestaureerd en werd het opnieuw de locatie voor het Surinaams Museum.
Het Surinaams Museum in Paramaribo biedt in het fort een fascinerende blik op de Surinaamse geschiedenis. Het museum is elke dinsdag tot en met zondag geopend. Op zondag zijn er gratis rondleidingen.