Districten van Suriname
Buiten de hoofdstad Paramaribo valt er in Suriname genoeg te zien. Natuurlijk kun je naar het tropisch regenwoud in het binnenland, maar ook langs de kuststrook van Suriname zijn er genoeg mogelijkheden om je te vermaken tijdens je vakantie in Suriname.
Suriname is opgedeeld in tien districten. Zeven hiervan grenzen aan de Atlantische Oceaan. Op deze pagina vind je meer toeristische informatie over de districten van Suriname.
Paramaribo en omgeving
District Paramaribo
Paramaribo is niet alleen de hoofdstad van Suriname, de stad vormt samen met het omliggende gebied ook een district. Paramaribo is veruit het kleinste district in Suriname, maar er wonen wel de meeste mensen. Meer over de stad Paramaribo vind je op de speciale Paramaribo pagina op deze site.
District Wanica
Wanica is een klein district ten zuidwesten van de hoofdstad Paramaribo. Het is niet direct hét toeristische district bij uitstek, hoewel er genoeg te zien en beleven valt. De hoofdstad van dit district is het kleine stadje Lelydorp, dat vanuit Paramaribo met de bus te bereiken is.
De weg tussen Paramaribo en Lelydorp zit vol gaten en kuilen, maar de busjes weten hier handig omheen te manoeuvreren. Lelydorp is vernoemd naar een voormalig gouverneur van Suriname, ing. Cornelis Lely, naar wie ook het Nederlandse Lelystad is vernoemd. In Lelydorp kun je overnachten in het betrekkelijk luxe hotel/casino De Lely Hills.
In Wanica vind je ook een groot (aangelegd) wit zandstrand aan de Surinamerivier: White Beach. Je kunt er heerlijk zwemmen (veilig achter een net zodat je geen piranha’s aan je teen zult hebben hangen), cocktails drinken en feesten. Het is er in het hoogseizoen wel druk, dus wil je zeker zijn van een ruime hut om in de schaduw te kunnen zitten dan kun je het beste reserveren in Paramaribo. Dit kan bij het kantoortje recht tegenover hotel Torarica in het centrum.
Districten langs de kust
Het wegennet in Suriname is vrij eenvoudig: vanuit Paramaribo gaat er een lange weg naar het oosten en het westen, die dan ook de verrassende naam ‘Oost-West-verbinding’ heeft. Ook gaat er een weg naar het binnenland.
Als je vanuit Paramaribo naar het oosten reist, kom je achtereenvolgens door Commewijne en Marowijne. Naar het westen reis je door Saramacca, Coronie en Nickerie.
Marowijne
Grenzend aan buurland Frans-Guyana vind je in het oosten van Suriname langs de kust het district Marowijne. Het district, waar een grote bauxietindustrie aanwezig is, staat vooral bekend om zijn zandstranden. Dus toch zandstranden in Suriname? Jazeker!
De hoofdstad van Marowijne is Albina, een slaperig stadje. In Albina zelf valt niet veel te beleven, maar vanuit Albina kun je per boot het schitterende natuurgebied Galibi bereiken. In Galibi vind je twee Inheemse dorpen waar je kennis kunt maken met de cultuur van de Cariben. Daarnaast kun je kennismaken met een indrukwekkende natuur.
Met de boot kun je je naar de beschermde zandstranden laten varen. Ze zijn beschermd omdat ieder jaar, van februari tot augustus, reuzenschildpadden uit de zee komen om hun eieren te leggen in het zand. Een spectaculair schouwspel!
Commewijne
Als je in Paramaribo langs de Surinamerivier loopt zie je steeds een gigantische brug: de Jules Wijdenboschbrug. Aan de andere zijde van deze gigantische brug bevindt zich het district Commewijne. In dit district vind je tientallen voormalige plantages, waar vroeger de slaven en later de contractarbeiders moesten zwoegen om tropische landbouwproducten te winnen.
Een paar grote plantages die de moeite van een bezoek waard zijn, zijn Peperpot, Zorgvlied en vooral het illustere Mariënburg. Van deze laatste plantage, ooit de grootste van Suriname, vind je nu vooral bouwvallen terug. De fiere productiehal is inmiddels vervallen tot een gevaarlijke ruïne.
Aan de Commewijnse kust kom je nog een voormalig Nederlands fort tegen: Fort Nieuw Amsterdam, waar inmiddels een museum is gevestigd.
Als je een fiets huurt in Paramaribo en vervolgens met de boot oversteekt naar Commewijne kun je in dat district overigens heerlijk fietsen over de vele geasfalteerde weggetjes!
Saramacca
Ten westen van Wanica en Paramaribo vind je het district Saramacca, een landbouwdistrict (waar je echter ook een grote olieraffinaderij zult zien). Een van de hoogtepunten van dit rustige district, waar steeds meer luxe villa’s verschijnen, is het plaatsje Groningen. In dit plaatsje vestigden zich halverwege de negentiende eeuw enkele boeroes, boerenimmigranten uit Nederland. Veel succes hadden ze echter niet. In het centrum van Groningen kom je een monument tegen ter herdenken van deze immigratiepoging (samen met nog veel andere monumenten trouwens).
Coronie
De westelijke buur van Saramacca is Coronie. Als je door dit district rijdt zul je meteen begrijpen waarom de bijnaam van Coronie ‘het palmendistrict’ is. Hoewel de kokosproductie in het district al lang over zijn hoogtepunt heen is, zie je overal waar je kijkt palmbomen. Het levert schitterende plaatjes op.
In Coronie kom je veel kleine dorpjes tegen. In ieder dorpje vind je unieke, houten kerkjes. Sommige zijn in uitstekende staat, andere bevinden zich in diverse stadia van verval. Toch zijn ze allemaal de moeite van het bekijken meer dan waard!
Nickerie
Het meest westelijk gelegen district aan de Surinaamse kust is Nickerie, bekend om zijn eindeloze rijstvelden. Als je nog verder naar het westen zou gaan (en de rivier Corantijn over zou steken) kom je in Guyana terecht.
De hoofdstad van Nickerie is Nieuw-Nickerie, de tweede stad van Suriname. Dat wil niet zeggen dat het een grote, drukke stad is. Maar vermaken zul je je zeker, al wandelend langs het kanaal, dat dichtgegroeid is met waterplanten en waarlangs grote, statige palmbomen staan. Ook de markt van Nieuw-Nickerie is de moeite meer dan waard.
Aan de rand van Nieuw-Nickerie ligt de Zeedijk langs de Atlantische Oceaan. Op die plek is er weinig fantasie voor nodig om je weer even in Nederland te wanen. Ook de eindeloze, vlakke landbouwgebieden in Nickerie doen soms aan Nederland denken. Het geeft aan hoe divers Suriname is.
Districten in het binnenland
Reis je vanuit Paramaribo in de richting van het binnenland, dan kom je door de districten Para, Brokopondo en Sipaliwini.
Para
Je Suriname vakantie begint altijd in het district Para: in dit district ligt namelijk de internationale luchthaven Zanderij van Suriname. Het district Para bestaat qua natuur vooral uit savannegebied en savannebos. Het gebied is uitstekend geschikt voor een leuke dagtocht vanuit Paramaribo.
Ook in Para kun je zwemmen: onder andere in de colakreek. Het water in de colakreek is bruinzwart, maar wel schoon en veilig om in te zwemmen. In Para vind je ook de Jodensavanna, een gebied waar Joodse kolonisten zich honderden jaren terug vestigden. Je vindt in het verlaten gebied nu opgravingen die gebouwen uit vervlogen tijden blootleggen en een medicinale bron.
Een andere bezienswaardigheid in Para is het Inheemse dorp Powaka. Hier rondkijken is altijd mogelijk, maar de inwoners stellen het wel erg op prijs als je je bezoek van tevoren aankondigt.
Brokopondo
Als je vanuit Paramaribo naar het binnenland reist, kom je eerst door Wanica en Para en vervolgens bereik je het district Brokopondo. Een groot deel van dit district wordt in beslag genomen door een enorm stuwmeer, het Brokopondomeer, dat is aangelegd in 1964. De electriciteit die met die enorme stuwmeer wordt opgewekt is vooral bestemd voor de industrie.
In Brokopondo vind je diverse ‘transmigratiedorpen’. Veel Marrondorpen moesten in 1964 voor het stuwmeer wijken. De inwoners zijn ondergebracht in de nieuwe transmigratiedorpen, zoals Brokopondo en Brownsweg.
Het natuurpark Brownsberg, beheerd door Stinasu, is de populairste toeristische bestemming in Brokopondo. Op een van de toppen in het gebied, het Mazaroniplateau, heeft Stinasu een vakantiepark ingericht. Reserveren kan bij het kantoor van Stinasu in Paramaribo. Brownsberg is ook per openbaar vervoer te bereiken (hoewel je dan nog wel 1,5 uur moet lopen).
Bij Brownsberg vind je schitterend tropisch regenwoud en mooie watervallen met namen als Leoval en Ireneval. ‘s Ochtends word je er wakker in de berghutten met het gebrul van brulapen. De Surinaamse flora en fauna op z’n best in een toegankelijk natuurgebied!
Een ander heel mooi vakantieoord in het district Brokopondo is Kwai-Kwai eiland. Daar zit je echt midden in het oerwoud op een unieke locatie. De ideale plek om helemaal tot rust te komen.
Sipaliwini
Veruit het grootste district van Suriname is Sipaliwini. Dit enorme district beslaat zo’n 80% van het Surinaamse grondgebied. Op zijn beurt bestaat Sipaliwini bijna geheel uit tropisch regenwoud. Hoewel het lastig is, is het mogelijk om Sipaliwini per auto, of zelfs openbaar vervoer, te bereiken. Erg ver kom je dan niet. Wil je dieper het regenwoud in, dan zul je per korjaal moeten reizen.
Grote delen van dit district zijn onbewoond. In andere delen wonen Inheemsen en Marrons in dorpjes, soms diep in het binnenland en met weinig contact met de buitenwereld. Het ecotoerisme in dit district is in opmars, de inwoners komen er steeds meer achter dat het tropische oerwoud een paradijs is voor toeristen.
Een deel van Sipaliwini bestaat uit natuurreservaat. Zo vind je er het grootste beschermde natuurgebied van Suriname, het Centraal Suriname Natuurreservaat. Dit enorme gebied is onder meer bekend vanwege de prachtige Raleighvallen en de unieke, granieten Voltzberg. Het reservaat bereik je het gemakkelijkst per vliegtuig vanuit Paramaribo, hoewel een reis over land en water ook mogelijk is.
De Blanche-Marievallen zijn ook een geliefde toeristische bestemming in Sipaliwini. Ook deze watervallen kun je over de weg bereiken (via Nickerie), mits je een goede jeep bezit.
Vind je deze pagina leuk?
Reageer en praat mee!
Terug naar Suriname-Vakantiereis.nl