Brownsberg Natuurpark Suriname
Een van de redenen om op vakantie naar Suriname te gaan is het schitterende tropische regenwoud. En er is vrijwel geen beter bereikbare bestemming in het oerwoud dan het Brownsberg Natuurpark in het district Brokopondo.
Aan het einde van de negentiende eeuw kwam een Amerikaan, John Brown, in dit gebied aan om goud te zoeken. Veel succes had hij niet, hoewel de berg naar hem is vernoemd. Nadat latere pogingen om in het gebied bauxiet te winnen ook te weinig opleverden, is de Brownsberg in 1969 omgetoverd tot een eersteklas natuurreservaat.
Het Brownsberg Natuurpark blinkt uit in schoonheid. Douchend onder de kletterende watervallen, omgeven door kleurrijke bloemen, diepgroene varens, felblauwe vlinders en machtige bomen lijkt het alsof je in het paradijs bent. Geen wonder dus dat de Stichting Natuurbescherming Suriname (Stinasu) hier een van haar populairste logeergelegenheden heeft.
Op een hoogte van 500 meter bevindt zich het Mazaroniplateau, waar Stinasu logeergebouwen verhuurt. De mogelijkheden variëren van een simpele hangmatplaats (neem je eigen hangmat mee!) tot een volledige bungalow. Je moet wel van tevoren reserveren. Dat kan bij het kantoor van Stinasu in het centrum van Paramaribo. Hier kun je ook alvast maaltijden bestellen (hoewel de kampeerplaatsen zijn voorzien van keukengerei dat je bij de beheerder van het park op kunt halen).
Houd er rekening mee dat het op het Mazaroniplateau, door de hoogte, ‘s nachts behoorlijk koud kan zijn. Nederlanders zijn wel wat gewend, maar een dikke slaapzak is niet overbodig als je op een hangmatplaats slaapt. Extra dekens kun je desnoods overigens huren bij de beheerder. De relatieve kou heeft echter ook een groot voordeel: muggen vinden het Mazaroniplateau meestal veel te koud, dus daar zul je ‘s nachts minder last van hebben.
Vanaf het Mazaroniplateau heb je een prima uitzicht op een groot stuwmeer: het Brokopondomeer, aangelegd tussen 1960 en 1964. Het is verbazingwekkend om te zien dat er nog steeds (dode) boomstammen omhoog steken uit dit meer, van tropische bomen die dus al tientallen jaren onder water staan.
Rond de kampeerplaatsen heeft Stinasu diverse wandelroutes uitgezet. Het regenwoud in de omgeving is daardoor goed toegankelijk. De soms pittige wandelroutes leiden je langs stromende riviertjes en watervallen in het regenwoud. De paden gaan soms behoorlijk op en neer, wat in combinatie met de tropische hitte behoorlijk vermoeiend kan zijn. Wandel dus op je gemak en neem het bos goed in je op.
Als je niet zo bekend bent met het regenwoud is het altijd verbazingwekkend hoeveel meer je zult zien als je een lokale gids bij je hebt. Als je hier dus wat geld voor over hebt is dat zeker een aanrader.
Zorg er in ieder geval voor dat je niet teveel hooi op je vork neemt door enorme afstanden te gaan lopen. ‘s Avonds moet je wel voor het donker terug zijn bij het kamp, anders wordt het lastig om de weg terug te vinden.
In het Brownsberg Natuurpark kun je oog in oog komen te staan met veel verschillende diersoorten. Je vindt er veel agouti’s (boskonijnen) en allerlei soorten kleurrijke vogels. Ook diverse apensoorten zijn met een beetje geluk te bezichtigen. Een apensoort, de brulaap, zul je waarschijnlijk wel te horen krijgen.
Voor een paar daagjes Brownsberg hoef je over het algemeen geen maatregelen te nemen tegen malaria in de vorm van medicatie. Als je langer dan twee nachten blijft is het wel verstandig om een kuur volgen. Voor de zekerheid en de laatste stand van zaken kun je hier natuurlijk even naar vragen bij Stinasu!
Vooral in het hoogseizoen heeft Brownberg wel een nadeel: de drukte. Het natuurpark is erg populair. In het hoogseizoen kun je daarom het best doordeweeks naar Brownsberg reizen.
Je hebt diverse opties om bij Brownsberg te komen.
Vrijwel alle reisbureaus in Paramaribo verkopen meerdaagse tochten naar Brownsberg. De reisbureau’s in Paramaribo zijn, zeker nu het toerisme in Suriname in opkomst is, niet altijd even goedkoop.
Een alternatief is om een goede auto te huren en zelf naar Brownsberg te rijden. Let erop dat het laatste stukje wel enige stuurmanskunst vereist, zeker als het veel geregend heeft. Een jeep is niet overbodig.
Een derde alternatief is het openbaar vervoer: neem een jumbo naar het dorpje Brownsweg en loop vanaf daar de Brownsberg op naar het kamp (circa 1,5 uur lopen). Je kunt ook van tevoren afspreken (bij het reserveren) om je te laten ophalen vanaf Brownsweg, uiteraard tegen een vergoeding.