Baka Bana is een Indonesische lekkernij die bij vele Javaanse Warungs in Suriname niet ontbreekt.
Recept voor Baka Bana:
-Bakbananen [Onrijp zijn dit groene bananen. Schaaf deze in reepjes en frituur ze in olie en je hebt bananenchips/kerupuk pisang (kroepoek banaan). Maar voor de baka bana heb je de rijpe gekrompen zwart-gele bakbanaan nodig.]
-Blom of het moderne bloem
-Bakpoeder
-Snufje zout
-7Up
-Olie
Snij de bakbananen schuin in plakjes van 2,5 centimeter. Ongeveer 4-5 plakken banaan per bakbanaan.
Doe twee bekertjes blom in een bakje. Doe een halve eetlepel bakpoeder erbij. Vervolgens een snufje zout om alle smaken te activeren. Voeg 7up of sprite of soda water toe om een dunne maar niet te dunne oplossing te krijgen. Het handige van 7up is dat je geen extra suiker hoeft toe te voegen.
Na goed mengen moet het beslag als stroop van je lepel glijden. Wentel de plakken banaan in het beslag dat eraan moet kleven. Als het beslag te dun is kleeft het niet goed.
Meer beslag maken is vrij gemakkelijk door van elk ingredient iets toe te voegen. Zorg dat je aan het eind het kleverige beslag weer hebt.
Maak olie ter hoogte van een horizontale duim warm in een pan. Een volle pan olie kan ook als je olie genoeg hebt. Om te kijken of de olie warm is sprenkel wat water erin. Als het goed warm is gaat dit gelijk sissen. Als de olie warm genoeg is kun je het vuur een kwartslag lager zetten.
Met twee lepels schep je bolletjes bakbanaan in beslag in de olie. Keer de baka bana om als ze aan de randjes goudbruin beginnen te worden. Haal ze eruit als ze helemaal goudbruin zijn. Een paar minuutjes laten afkoelen op keukenpapier.
En smullen maar!
Door: Dirk
Paramaribo
Nog best ingewikkeld, het maken van baka bana. Dat wordt weer kokkerellen!
Bedankt voor het recept!
Valt best mee toch? Er staan geen eenheden bij de ingredienten. Overigens merk ik nu op dat 10 centimeter natuurlijk veel te groot is. Een inch, duim of 2,5 centimeter is een betere richtlijn.
jammer ik heb het gemaakt met sprite en zonder suiker toe te voegen de rest was volgens het recept maar het was helaas niet zo lekker als hoe ze het maken in de restaurants
Heerlijk gerecht! Vooral de pinda-sambal uit Suriname doet het hem. Gebruik nooit gewone satèsaus als saus erbij!!
Ik heb het gemaakt volgens recept het was hmmmm heerlijk.
De pinda saus heb ik nog geen recept van, met dat erbij zal het zeker heerlijker zijn.
dat ziet er wel lekker maar heb nooit gehoord dat je 7up kan zetten inplaats van soda water of sprite.word het ook lekker als je 7up erbij zet????? maar zal het wel proberen.doeiiii
ik heb een ander recept :
rijpe banaan ,soda water ,bloem ,mespunt zout, 1 thee lepel suiker en 3 eetl rijstmeel
alles tot een dik papje mengen,de banaan slijsjes erdoor heen en frituren in hete olie
Ik hou ervan als het omhulsel lekker krokant is. Wordt het dat ook bij dit recept?
Nog beter:
mix wat bloem, een ei, wat melk, wat suiker en wat kaneel naar smaak door elkaar heen en dompel hier de banana in..
Heerlijk!!
Maar dat zall nog heerleker zijn met vanilla suiker Hee